środa, 26 czerwca 2013

Kawa zielona a czarna, tradycyjna kawa

Zielona kawa stała się ostatnimi czasy bardzo popularnym sposobem na odchudzanie. Ja również nie mogłam oprzeć się przed jej wypróbowaniem. A zastanawialiście się kiedyś, jakie są różnice między zieloną a tradycyjną czarną kawą? 

 
Przede wszystkim zielona kawa ma właściwości odchudzające. Ziarna zielonej kawy to ziarna surowe, które zawierają cenne właściwości zmniejszające przyswajanie cukrów przez organizm. Mniejsze wchłanianie cukrów przyspiesza metabolizm i sprawia, że organizm zaczyna korzystać z odłożonych zapasów. Ale to nie jedyne różnice. Kawa zielona ma zdecydowanie inny, a w zasadzie – groszy smak. 

Można nawet powiedzieć, że jest bezsmakowa. Jedyne, co możemy poczuć, to raczej nieprzyjemna cierpkość. Kawa czarna ma charakterystyczny aromat. Aromat, dla którego codziennie rano zaparzamy ją i pijemy do śniadania bądź w drodze do pracy. Uwielbiam ten zapach i smak. Kawę zieloną piję raczej z przymusu, dla jej cennych właściwości odchudzających. W innym wypadku trudno byłoby mnie skłonić do jej wypicia. W kawie zielonej jest także mniej kofeiny i nie działa tak pobudzająco jak kawa czarna. Można powiedzieć, że ma „spowolnione działanie”. Co to oznacza? Uwalnia się przez cały dzień i dłużej pozostaje w organizmie, mając na niego zdecydowanie większy wpływ.

Jak widzicie zielona kawa różni się od naszej ulubionej czarnej kawy. Jednak warto ją pić, ponieważ w połączeniu ze zdrową dietą i ćwiczeniami może zmienić stan naszej wagi i tym samym przyprawić nas o lepszy nastrój. A przecież lato już tuż tuż...